Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE înseamnă un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că România a ales direcția corectă

Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE înseamnă un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că România a ales direcția corectă
Publicat: 21/11/2023, 17:19
Actualizat: 21/11/2023, 18:36

Premierul Marcel Ciolacu a prezidat marți Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE, format care reunește reprezentanții principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare.

Potrivit unui comunicat emis de Palatul Victoria, premierul a precizat că aderarea României la OCDE „este cel mai important obiectiv de țară” după aderarea României în UE și NATO.

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că, orice decizie ar lua clasa politică, țara noastră a ales direcția corectă, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Comitetul Național a trecut în revistă evoluțiile recente ale procesului și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare. Astfel, premierul Marcel Ciolacu a reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii-cheie precum guvernanța publică și corporativă, digitalizarea, economia verde, transmite Guvernul.

Prim-ministrul României a evidențiat și etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE (chestionare, misiuni de evaluare), cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetelor sectoriale ale Organizației. Ciolacu a amintit și de unul dintre rezultatele importante obținute până în prezent în procesul de aderare la Organizație, respectiv faptul că din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizației, transmite Executivul.

Convenția reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacțiile financiare internaționale, contribuind astfel la menținerea standardelor ridicate privind conduita etică, precizează Palatul Victoria.

Membrii Comitetului Național au discutat și despre domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație, în contextul etapelor care jalonează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE în parte, în următorul an. Un element important în acest proces privește publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.

Marcel Ciolacu a solicitat instituțiilor să asigure resursă umană dedicată procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației.

„Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenție din partea tuturor instituțiilor în continuarea acestor etape, pentru menținerea dinamicii procesului de aderare”, a declarat premierul.

România se află în etapa tehnică a procesului de aderare la OCDE

Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE, a transmis fostul ambasador al României la Paris, Luca Niculescu.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare, mai precizează Executivul de la București.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu îi dă misiune imposibilă lui Boloș / Coaliția s-a reunit la Guvern / Premierul cere eforturi pentru majorările de pensii

UPDATE VIDEO | Consultări în Consiliul Tripartit la Guvern/ Ciolacu: În 2024 nu creștem taxele și impozitele/ Ce spun sindicaliștii?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?